Gebruik polyvalken

Afschrijven en bevoegdheid
Leden met een Z2-brevet kunnen een polyvalk van De Hoop afschrijven. Neem contact op met de zeilcommissie voor het vaststellen van uw bevoegdheid (of voor eventuele aanvullende instructie of opfriscursus), door een e-mail te sturen met vermelding van uw zeilervaring. Het zeilen is geheel op eigen risico. Degene die een zeilboot afschrijft, de schipper, is volledig verantwoordelijk voor schip en bemanning. Afschrijven geschiedt via Boot afschrijven (voor leden) - onder ‘zeilboten’.

Locatie
De polyvalken liggen in de jachthaven Bon aan de Vinkeveense plassen, nabij de uitgang van de haven, over het bruggetje en zijn herkenbaar aan de Hoopsticker op de spiegel en naamsticker op de kuiprand boven het roer. Parkeren op het terrein van de jachthaven, waarvoor een uitrijkaart nodig is. 

Zeilvoering en vaarverbod
Zeilvoering bij windkracht 4 bft of meer is 1 of 2 rif in het grootzeil en stormfok aanslaan (in een aantal boten ligt onder het voordek een stormfok). Zwemvesten zijn onregelmatig verdeeld over de boten. Indien een afgeschreven boot niet voldoende zwemvesten heeft mag onder het voordek van andere boten een vest meegenomen worden. De zelflozers moeten altijd open staan en bij windkracht 6 bft of meer geldt een vaarverbod! 

Wegvaren / optuigen 
Schoonmaken van de kuip en gangboorden en de bun leeghozen. Fok en schoot liggen in een kist onder het voordek.Grootzeilhuik oprollen en onder het voordek opbergen. Zeilen aanslaan en opgebonden laten tot buiten de box bij het optuigen. Optuigen buiten de haven of aan de buitensteiger. Landvasten en stootkussens opbergen. Eventueel een rif aanslaan liggend in de box. Tijdens het optuigen de grootschoot vieren en mik opbergen in de zijvakken. De vallen netjes opbinden aan de kikkers. 

Aanmeren / aftuigen.
Aftuigen buiten de haven of aan de buitensteiger. Fok oprollen en schoot in de kist onder het voordek. Grootzeil oprollen en vastbinden met elastiek. Afdekken met huikje en alle verbindingen vastmaken (geen zeildoek in het zicht).Grootschoot opbinden aan aan de mik bevestigen. Afmeren in box van herkomst. Landvasten aanslaan in 4-punt-bevestiging en de landvasten terug naar de boot (evt. in luikje voordek). Vallen aanslaan en opbinden aan de kikkers van de mast. Kraanlijn en fokkeval aan BB en de vallen van het grootzeil aan SB. Helmstok vastzetten in het hart van de boot door middel van de achterlandvasten.

Contact
De zeilcommissie is te bereiken via e-mail.

 
img-20190821-wa0003
 
img-20190821-wa0004